MED EN INTERIM MANAGER FORTSÄTTER VERKSAMHETEN ATT FUNGERA

Katarina Prick om att engagera en Interim Manager

sep 26, 2018

Katarina Prick, VD för Falbygdens Energi sedan 2014, har en lång erfarenhet som ledare inom energiområdet b.la från Vattenfall.

Falbygdens Energi ägdes fram till 2014 av Göteborgs Energi och köptes sedan av Infracapital. Bolaget hade dittills varit relativt självständigt men nu kom en tydligare styrning från de nya ägarna. Katarina satte en femårsplan för verksamheten med fokus på förbättrad leverans där hälsa, säkerhet och miljö fick stor tyngd.

Katarina och Falbygden Energi har sedan 1,5 år en interim CFO i bolaget. Dåvarande CFO sa upp sig och bolaget behövde snabbt få en person som kunde ta över. De insåg att en rekrytering skulle dra ut på tiden och de bestämde sig därför för en interim lösning. Katarina blev rekommenderad att kontakta Impact Executives och det har varit ett mycket positivt samarbete. ”Impact hjälpte mig att äga problemet. De har från start haft ett mycket professionellt bemötande med regelbunden återkoppling. Det jag uppskattade mest hos dem som leverantör var en grundlig och strukturerad process som är lätt att förstå. Personlig matchning var för oss väldigt viktigt, Impact Executives förstod snabbt vad det handlade om och kunde hitta rätt lösning.”

Det viktigaste för Katarina när hon engagerade en Interim Manager var att personen skulle kunna ta vid där dåvarande CFO lämnade och ge en trygghet både internt och gentemot styrelse. Kenneth Andersson som kom in som interim CFO fick även ansvar för IT, HR och inköp. Kenneth har bl a tagit fram en ny inköpspolicy, projektmodeller och IT-policy. ”När man tar in en Interim Manager kan man använda möjligheten att ta in en mer kompetent person än man skulle kunna locka till den permanenta rollen. Personen kan sättas in till mer än bara det ursprungliga uppdraget. Med en Interim Manager fortsätter verksamheten att fungera. Det svåra när en rollinnehavare försvinner ur organisationen är att man är under tidspress och inte alltid vet exakt vad man söker. Interim Management är en bra lösning då man köper sig mer tid för den permanenta rekryteringen så att det blir rätt.”