OM MAN TYCKER ATT INTERIM MANAGEMENT ÄR EN DYR LÖSNING HAR MAN INTE RÄKNAT RÄTT

Krister Jönsson – en interim förändringledare

okt 12, 2018

Efter en lång karriär inom HR på bolag som bl.a. Astra Zeneca, SonyEricsson och E.ON ville Krister Jönsson testa att arbeta mer självständigt. Att starta eget bolag var en bra lösning och han började gå ut på marknaden för att flagga för sig själv och det tog inte lång tid innan Krister hade sitt första interima uppdrag. ”Efter en vecka som egen konsult fick jag ett uppdrag på Vattenfall, där jag blev kvar i 2,5 år. De ville göra en global HR-avdelning av HR Services och de slog ihop Sverige, Holland och den tyska delen vilket blev mycket framgångsrikt”.

Efter det har det rullat på och Krister har varit på bolag som SAAB Kockums och Eniro och i samtliga av sina interimsuppdrag har förändring varit den röda tråden. ”Att leda i förändring innebär att du snabbt måste lära dig vad bolagets affär handlar om. Vad gör vi? Kärnverksamheten, hur fungerar den? Vilka kommunikationsmönster finns det?” Att sätta sig ner med alla i teamet för att lyssna in och samtidigt försöka måla upp en tydlig målbild är otroligt viktigt, berättar Krister. ”Ett lyckat koncept för mig har varit att inte blanda mig inte i hur det ska göras. Det måste medarbetarna komma på själva.” Krister är förvånad att över att branschen fortfarande är så okänd, framförallt utanför Stockholm. ”Jag önskar att fler ledare skulle tänka efter när de står inför förändringar i bolaget – ta in en Interim Manager som gjort just detta tidigare! Många känner inte till detta alternativ och många tycker att det är dyrt, men då räknar man enligt mig fel.”

Finns det något negativt med att arbeta som Interim Manager?
”Interima marknaden är fortfarande inte är så stor, den är hyfsad i Stockholm men inte i resten av Sverige. Man måste vara beredd på att inte alltid ha uppdrag och således ingen inkomst periodvis. Du får heller ingen inkomst vid semester osv.”

Vilket råd skulle du vilja ge bolag som funderar på om Interim Management är en bra lösning?
”Tänk på att det är en förändring ni ska göra. Fördelarna med att en överkvalificerad person med lång erfarenhet och som drivs av förändring kommer in utifrån med andra tankar och erfarenheter är stora. För dig som uppdragsgivare är det viktigt att vara tydlig med målet – vad vill ni uppnå? En Interim Manager är en person som har valt att sälja bort sin rätt till anställningstrygghet. I och med att han gjort det behöver han inte bry sig så mycket om intern politik – man kan vara tydligare och rak på sak, något som ofta uppskattas av ledare. Men man är inte alltid en bekväm person att ha omkring sig som ledare, det gäller för uppdragsgivaren att vara beredd att ta emot raka åsikter.”