"EN INTERIM KONSULT SER BEFINTLIGA PROBLEM OCH UTMANINGAR MED NYA ÖGON"

Ulf Fredriksson – Interim logistikchef

Nov 9, 2018

Ulf Fredriksson hamnade av en slump i textilbranschen efter sin utbildning till civilekonom i Lund. Via bl.a. Haléns Postorder och Lindex, startade han sedan i servicekoncernen Berendsen där han haft en mängd roller inom supply chain – inköpschef, logistikchef, produktionschef, divisionschef och VD. Den röda tråden har varit problemlösning.

Efter nästan 20 år kände Ulf att det var dags att prova något nytt och tog en time-out för att fundera på nästa steg. Tankarna gick från allt mellan att bli hotellägare till att investera i fastigheter när han kontaktades av Impact Executives gällande ett interimt uppdrag som logistikchef. Ulf tillsattes i uppdraget som koncernens logistikchef och dessutom VD för ett dotterbolag då man hade en vakans där, och man ville nu sätta strategi för att bygga organisationen vidare. De ursprungliga 6 månaderna blev 22 månader och trots att uppdraget blev ovanligt långt fanns en mängd olika förändringar att driva.

Ledarskapet är en viktig nyckel för att få med sig sina medarbetare och att bygga teamkänsla har alltid drivit Ulf. ”Även om man kommer in i bolaget för en relativt kort period är det viktigt att lämna något varaktigt efter sig och skapa ett team som driver frågorna och förändringarna vidare. Personlig och tydlig kommunikation är otroligt viktigt. Jag börjar alltid med att sätta mig ner med så många som möjligt för att lyssna in. För att förstå verksamheten kan man inte bara lyssna på ledningen, man måste även prata med de anställda, kunder och leverantörer.”

Ulf berättar att med en lång erfarenhet kommer kunskapen om vilka trådar man ska dra i. En regelbunden dialog med uppdragsgivaren och tydliga gemensamma mål är förutsättningar för ett lyckat uppdrag. ”Att ge value for money är något som jag tror driver alla som arbetar som Interim Managers.”

Vad är fördelen med att arbeta som Interim Manager?

”När man arbetar med ett tidsbegränsat uppdrag kan man vara opolitisk och en katalysator för förändring, man är inte lika emotionell som om man vore fast anställd. Man kan göra en analys av befintliga problem på ett okomplicerat sätt och se utmaningarna med nya ögon. Man bidrar med sina erfarenheter från andra verksamheter och kommer in med ett nytt tänk. Att kunna bestämma över sin tid själv är även en stor frihet.”